Hvilken mobil tar best bilder?

Mobilfotografen har testet toppmodellene

Hvem er vel bedre til å teste mobilkamera enn Grandefoto, som kurser folk i å lage blikkfang med mobilen. «De som har gjennomgått mobilfotokurs stiller veldig ofte spørsmålet; hvilket mobilkamera er best?» forteller fotograf Grande.

For å kunne komme nærmere et svar på dette lot vi fotografen selv gjøre en test av de tre toppmodellene iPhone 11 Pro, Huawei P40 Pro og Samsung Note 20 Ultra 5G

Et viktig poeng var at testen ikke skulle være basert på tekniske spesifikasjoner. Den skulle være basert på hvilket kamera, som fra en fotografs synspunkt, tok de beste bildene.

Lær deg å ta gode mobilbilder – Nå er det kampanje på nettkurs

Nye mobilkamera har gjort et kvantesprang

«Først må jeg få si at alle de tre mobilkameraene tar veldig gode bilder. De tar vesentlig bedre bilder enn 2-3 år gamle mobilkamera.  Det har skjedd en rivende utvikling av mobilkameraer de siste årene. Mobilkameraene tar vesentlig bedre bilder nå og de fungerer også bedre i situasjoner med dårlig lys». Hvilken mobil tar best bilder? Her får du svaret:

Tre linser på nye mobiler

Alle tre mobilene en har tre linser. En normal-linse, en supervidvinkel og en zoom.

Zoom gjør at man kan komme tettere på motivet og får bedre bilder av motiv som er lenger unna. iPhone har 2 x optisk zoom, de to andre 5x optisk zoom. Alle har ytterligere digital zoom, men det er den optiske zoom’en som virkelig gir kvalitet.

Supervidvinkelen er fantastisk til landskapsbilder. Ved å bruke supervidvinkel vil motivet «bredde» seg ut i ytterkantene slik at man får ekstra dybde i bildet. Det samme gjelder hvis du vil ta interiørbilder i mindre rom, for eksempel et bilde av hele stua eller hele badet.

Med litt kunnskap og noen gode knep om mobilfotografering kan du ta veldig gode bilder med mobil i dag.

Hvilken mobil tar best bilder?

iPhone 11 Pro tar veldig gode bilder.

Den tar gode landskapsbilder og er også veldig god på portretter. Den har en egen portrettfunksjon som gjør at personen, eller forgrunnen, blir skarp og bakgrunnen uskarp – nærmest som et maleri i enkelte tilfeller. Det er god overgang mellom selve motivet (portrettet) og bakgrunnen.  Hvis man forstørrer bildet vil vi kunne se at bildet blir litt rufsete i overgangen, men iPhone-kameraet er likevel av de bedre vi har sett på dette området.

iPhone 11 Pro har flere lysfiltre som skaper en effekt av ulikt lys på bildet ved portrettfotografering; naturlig lys, studiolys, spisslys, osv.  Et par filtre kan være nyttige, og fine å prøve ut.  Den første er «scenelys» hvor man søker å gjøre bakgrunnen sort, det andre er «high-key», som gjør bakgrunnen veldig lys.

iPhone 11 Pro har også god gjengivelse av lys og skygge og det gir positive utslag, særlig i landskapsbilder.

Hvilken mobil tar best bilder?Hvilken mobil tar best bilder Iphone

Bilde2: iPhone 11 Pro lager veldig fine portrettbilder med uskarp bakgrunn, her benyttet uten lysfilter.

Bilde3: Se så fint iPhone gjengir lys og skygge, og lager supre både landskapsbilder og makrobilder.

Huawei P40 Pro

Denne er god på portrett og har en egen innstilling for portrettbilder som gir deg uskarp bakgrunn. Huawei P40 Pro har i tillegg svært god fargegjengivelse. Den er faktisk aller best på å gjengi gode og riktige farger.

Huawei P40 Pro har en egen funksjon for å illudere blender-størrelse. Denne gir veldig gode markrobilder; nærbilder av blomster eller små detaljer. Huawei P40 Pro gir deg også mulighet til manuelt å stille ISO, lukkerhastighet osv. I praksis oppnår man nok ikke så veldig mye mer enn hva man får til i auto-modus, men det kan være fint for de som ønsker å justere lukkerhastighet og hvitbalanse for å ta kreative bilder.

Huawei P40 Pro har funksjonen Artificial Intelligence (AI), hvor kameraet prøver å gjenkjenne motivene, eksempelvis grønne trær eller mat, og optimaliserer bildene basert på det.

Mobilkameratest Huawei
Bilde i lite lys

Bilde 4: Huawei P40Pro med supervidvinkel gir deg fine landskapsbilder. Legg merke til skyene som nærmest «bredder» seg ut i vifteform

Bilde 5: Huawei P40Pro har en egen innstilling for å ta bilder på natt/i lite lys. Her ser vi fin stemning og gode detaljer i et bilde tatt etter solnedgang

Samsung Note 20 Ultra

Denne er best på makro, det vil si å kunne fotografere tett på eksempelvis en blomst eller en marihøne.

Samsung Note 20 Ultra har også en scene-optimalisering, tilsvarende Huaweis AI funksjon, som gjenkjenner motivet og tilpasser innstillingene etter det.

En profesjonell funksjon (pro) hvor man kan stille ISO, lukkertid, fokusering, hvitbalanse osv. finnes også. Funksjonen kan være nyttig å bruke eksempelvis for å ta bilder med lang lukkertid.

Samsung Note 20 Ultra har også funksjonen direktefokus, som er veldig fin å bruke for å ta bilder med uskarp bakgrunn.  Den er fin både for portrett og på makro-bilder.

Den har også en egen funksjon for å ta bilder på natt, hvor den bruker lenger tid for å for å hente inn lys.

Fotografen syns Samsung Note 20 Ultra legger litt mye farge på enkelte bilder. Mange liker litt fargesterke bilder i dag, men det kan i enkelte tilfeller medføre at bildet blir for gult eller litt for grønt eller rødt.

Makrobilde SamsungDirektefokus SamsungBilde 6 Samsung Note 20 Ultra er best på makro, her ser vi hvor fine detaljer som gjenskapes i solsikkeknoppen

Bilde 7 Samsung’en har funksjonen direktefokus som er veldig fin for å få en uskarp bakgrunn

Den store overraskelsen

En sak er hvilket mobilkamera som tar de beste bildene, men ser vi egentlig det samme på alle mobilene? Vi lastet opp samme bilde på alle mobiltelefonene og testet hvordan bildet så ut på de ulike mobilskjermene. Her fikk vi oss en overraskelse. Vi oppdaget at bildet opptrer ganske så forskjellig på de tre mobilskjermene.

Huawei P40 Pro viste bildet nærmest originalmotivet.  Den viste bildet best balansert og med gode farger.

Samsung Note 20 Ultra forsterket fargene i bildet, slik at fargene kom sterkere fram. På iPhone 11 Pro blir bildet litt lysere og får også en varmere tone. Det var store forskjeller mellom de tre mobiltelefonene, noe som tilsier at du kan bli litt «lurt» avhengig av hvilken mobiltelefon du ser bildet på.

Hvilken mobil tar best bilder?

Bilde 8 Hvilken mobil tar best bilder? Til venstre Huawei P40Pro, i midten Samsung som forsterker fargene i bildet, til høyre iPhone 11pro som viser bildet i en varmere fargetone.

Sammenligning på stor skjerm

Så laster vi opp bildene på en pc for å kunne sammenligne bildene på en stor skjerm.

Det første vi vurderte var makrofotografering. Her kommer Samsung Note 20 Ultra best ut. Den har en har en kort nærgrense som lager flotte bilder av blomster og små detaljer. iPhone 11 Pro gjorde det også svært godt med fine detaljer, og jevne kontraster – dog med en litt varm tone i fargene.

Så over på portrettbilder. Her var Huawei P 40 Pro best. Den har best fargegjengivelsen og fin balanse mellom lyse og mørke partier. iPhone 11 Pro er også god med ulike lyseffekter som kan være fine, eksempelvis for å få svart eller hvit bakgrunn.

Alle tre mobilkameraene er gode på å gi en uskarp bakgrunn, noe som gir fin effekt ved portrettfotografering. Det er litt ulikt hvordan man får denne effekten på de ulike mobilkameraene, men alle har muligheten.

Den tredje testen var landskapsfotografering i godt lys og her gjør både Samsung Note 20 Ultra og iPhone 11 Pro det bra. Begge har god fargegjengivelse og håndterer lys og skygge veldig godt.

Den neste testen gjorde vi i situasjoner med begrenset lys. Vi testeten terrasse etter solnedgang og et rom med lite lys. I dårlig lys er Huawei P40 Pro klart «best i klassen».  Den får et pluss for måten den gjengir fargene på.

Så testet vi interiørbilder midt på dagen med godt dagslys fra vinduene. Her viste det seg at Huawei P40 Pro fikk en konkurrent i iPhone 11 Pro. Begge var veldig gode.  iPhone 11 Pro har gode farger, og Huawei P40 Pro er god på gjengivelse av lys og skygge.

Avslutningsvis gjorde vi en sammenligning ved bruk av zoom – vi zoomet inn 5 ganger med alle mobilkamera.  Her kommer Samsung Note 20 Ultra aller best ut.  Den leverer de skarpeste bildene, og den er også best på gjengivelse av detaljene.

Hva skal man velge?

Alle tre mobilkameraene er så gode at de knivet om førsteplassen. Huawei P40 Pro endte med knapp margin på en førsteplass. Den er veldig god på portrett.  Best var den også på å skape uskarp bakgrunn og den er aller best på å gjengi fargene riktig i bilder.  I situasjoner med lite lys var den også best. Hvis vi skulle gitt de poeng så ender Huawei P40 Pro best ut med et veldig knapt forsprang til iPhone 11 Pro.  Et stort minus med Huawei P40 Pro er at du har begrenset tilgang til nyttige apper.

IPhone var nesten like god.  Den er veldig god på portretter, den fine uskarpe bakgrunnen og den er god til innendørs fotografering.  På gjengivelse av både farger og lys/skygge både utendørs og innendørs er den også veldig god.

Samsung Note 20 Ultra er veldig god på å gjengi detaljer, og er svært god på makro og landskapsbilder. Den knivet lenge om tetplassen, men endte på en hederlig tredjeplass i denne testen. Den var aller best på makrofotografering og zoomen gjør at den tar de beste bildene på litt avstand. De to andre mobilkameraene var enda litt bedre på å få riktig fargegjengivelse, hadde Samsung Note 20 Ultra vært på høyden her, ville den klatret på rangeringen.

Oppsummering

«Disse tre mobilkameraene er alle veldig gode, det viktigste blir faktisk ikke hvilken du velger – men hvordan du bruker den. Det hjelper lite med en proff sag hvis du ikke vet hvordan du kan utnytte den. Men, om du lærer deg mobilkameraet samt noen smarte knep for å ta gode bilder kan ta bilder som en proff med et slikt mobilkamera.»

Så hvilken mobil tar best bilder? Konklusjonen er at det er en del forskjeller på de tre testede toppmodellene, men ikke så store som vi forventet. Hvilke av de tre man skulle velge kan også avhenge av andre funksjoner som ikke er vurdert ovenfor. Et godt mobilkamera som håndterer alle situasjoner, er Huawei P40 Pro. Er du avhengig av en del apper kan du gjerne se på de to neste. Tar du mye portrettbilder kan iPhone 11 Pro være et godt valg. Er du glad i landskap og makrofotografering og har behov for å zoome kan Samsung Note 20 Ultra være et godt valg.

Grandefoto AS har flere populære nettkurs i mobilfotografering. De har testet de fleste mobilkamera som finnes på markedet og hevder at disse tre modellene ligger helt i tet av mobilkamera.

Følg linken og få tilbud på mobilfoto nettkurs i dag.

Denne testen “Hvilken mobil tar best bilder?” er ikke sponset på noen måte. Testbildene er tatt rett fra mobiltelefonen og ikke redigert i ettertid.