Fototur Marokko

Nå har vi reist litt bakover i tid føler vi, en liten tidsreise faktisk. Brått tilbake til tidlig 1900 tallet – hvor mennene gikk i kjortler og husene var bygget av enkle materialer. Varer fraktes med esel og kjerre, eller stables i høyden på en sykkel som har sett sine beste dager. Fotoreisen startet i eksotiske, yrende Marrakech men allerede dagen etter ankomst var vi på veien. På vei til fjell og landsbyer, sand og sahara, folkeliv og menneskemøter.

Denne fine mannen var modell for oss i den yrende souken midt i Marrakech. Han var 80 år, spøkefull og med glimt i øyet. Han likte å jobbe litt enda, for han hadde en familie å forsørge. Konen hans var 60 år, og den yngste datteren var 23 år. Her vandrer han i souken iført Jellaba, en tradisjonell kappe med hette som mange menn bruker i Marokko.

Her er vi på vei over Atlasfjellene. Landskapet er mer grønt og frodig, og på toppene ligger det snø. Vi er oppe i 2260 moh og her er utsikten spektakulær med frodige grønne daler og de majestetiske fjellene bak. Denne dagen stopper vi på et lokalt marked hvor folk samles fra landsbyene rundt. Her selges nyslaktede høner, grønnsaker, dadler og alt hva folk dyrker i området. Mer lokalt enn dette blir det ikke.

Sahara. Her er vi i den minst besøkte delen av Sahara, har labbet innover sanddynene for å fotografere forbipasserende folk på vei gjennom Sahara på kameler. Solen er på vei opp og det er varmt og godt å gå barbeint over sanddynene. De mest ivrige var her ute i sanddynene grytidlig og fotograferte stjernehimmelen og månen over Saharas sanddyner.

Vi bor i en nydelig teltleir i Sahara. Her er det flotte telt med teppe på gulvet, ordentlige senger og en lyspære i taket. Nå er det frokost ute i solen, og deltakerne koser seg sammen. Om kvelden er det bål i midten her og det synges sammen med beduinene som jobber i campen. Om natten sover man i teltet eller ute under stjernehimmelen.

Fargene i Marokko er så spennende. Her kan man gå en hel dag og bare fotografere dører. Eller fliser. Eller farger på veggene. Dette er ute på landsbygda på et teppekooperativ hvor de selger tepper som er laget i området. Hvert teppe er merket med et nummer som viser hvem som har laget teppet. Når teppet selges går mesteparten av salgssummen tilbake til damen som har laget teppet.

Et av rommene inne i teppekooperativet. Her jobber, spiser og sover de dyktige teppeveverne.

Fargene i Marrakech. Byen er gjerne omtalt som “den røde byen”, på grunn av all terracottafargen på vegger og bymuren. Fargen blender seg fint inn i den fargerike byen. Helt, helt spesielt er det i solnedgangen hvor himmelen også får den rødlige fargen.

Her er den fine modellen vår, langt inne i souken. Han satt seg så fint på en krakk og satt og tenkte litt for seg selv. Virkelig en fin mann.


Bakgatene i souken er helt fantastisk å fotografere i. Her er det fotomotiv overalt. Disse to fine skolejenter er på vei hjem, det er fredag og de har helgen foran seg. Se så fint lyset siver inn i souken. De har lagt “tak” over gaten for å skjerme for solen.


Her kommer det to fine menn gående på samme sted. Dette er fredag ettermiddag, og kanskje har de deltatt på fredagsbønnen i moskéen.

Dette var en fototur på 7 dager. En helt, helt magisk reise for oss som var med. 3-10. november arrangerer vi fotokurs i Marrakech og Essaouira. Her er det enda ledige plasser. Se her for mer informasjon og påmelding: https://grandefoto.no/essaouira/

LOADING