5 tips til bedre bilder

Er du ute med kamera i sommer? Ofte kan små knep gjøre store utslag på bildene dine. Her får du 5 gode tips direkte fra fotografen. Slik tar du de virkelig gode bildene:

  1. Skap dybde i bildene dine. Vi vi gjerne at folk skal se langt inn i bildene våre, det skal være dybde i bildet og ikke oppleves som et flatt, endimensjonalt bilde. Ved å ha noe i forgrunnen og noe i bakgrunnen skaper du dybde i bildet ditt. Her ser vi den lille kirken i forgrunnen og havet/fjellet i bakgrunnen. Ser du at det blir dybde i bildet?"</a
  2. Ha alltid med deg kamera! Har du opplevd å komme over et helt spesielt motiv når kamera ligger hjemme? Har du gode bæreløsninger for kameraet blir det enklere å ha det med. En hendig rompetaske med plass til kamera er smart. Ta på det objektivet som er mest passende – du trenger ikke ha med alle objektivene hver gang. Eller en smart fotosekk med plass til kamera, sammen med badetøy eller veske. Jeg har denne smarte sekken som har to rom – et til kamera og ett til vesken/badetøy. I tillegg har den lommer til småsaker som nøkler, penger – og nett til drikkeflaske på siden. Sekken åpnes fra ryggen – slik at den er mer “tyverisikker”. Min fotosekk: Lowepro Hatchback 22l AW.
  3. Bruk vidvinkel på landskapsbilder. Ikke zoom inn motivet, men “zoom ut” slik at du får med mest mulig i utsnittet ditt. Ved å bruke vidvinkel får du mer dybde i bildet – du blir nærmest “dratt” inn i bildet. Her er et bilde tatt med 20 mm vidvinkel. 
  4. Utnytt morgenlyset. Lyset har veldig mye å si for hvorvidt bildet blir bra eller ikke. Tidlig på morgenen, i soloppgangen, er lyset “mykt” og skyggene er ikke dominerende. Veldig mange landskapsbilder er tatt i soloppgangen, akkurat på grunn av det spesielt fine lyset. Syns du det er tidlig å stå opp? Du trenger ikke gjøre det hver dag, men om du gjør det 1 dag i løpet av ferien din garanterer jeg deg gode bilder. Denne morgenen på Santorini var jeg oppe kl. 05.00, ruslet gjennom en helt folketom liten by og fikk med meg en magisk soloppgang og flere fine bilder.
  5. Tilføy mennesker i landskapsbildene dine. Dette løfter bildene dine mye. Plasser et menneske, eller flere, i forgrunnen av landskapsbildet ditt. Ei som ser utover på utsikten, to som snakker sammen, en som ligger og slapper av i front. Dette gir dybde i bildet, samtidig som det skaper en historie i bildet ditt. Har du ikke noen mennesker og plassere i front? Ta med stativ og bruk deg selv i front. Bildet tar du med fjernkontroll eller selvutløser. På dette bildet møtte jeg en veldig søt dame som var ute og fotograferte, vi kom i snakk og vips hadde jeg en modell på bildet. 

Vil du lære mer? Grandefoto har mange gode fotokurs. Kom deg bort fra “Autoknappen” og lær å bruke kameraet ditt. Ta kurset Kamera Trinn I hos Grandefoto i Oslo og lær å ta gode bilder på en effektiv kveld, mer info her.

Eller bli med Grandefoto til “kardemommebyen” i Spania og lær fotografering på en hyggelig gruppetur. Her er det fotomotiv overalt, og du kan nyte sol og sommer i oktober samtidig som du er på fotokurs. Kurset får veldig gode tilbakemeldinger og er både sosialt og lærerikt, mer info her.