765338040268296

Fototips – 7 smarte tips til fotografering

Fototips for bedre bilder:

Vil du ta bedre bilder? Her er noen smarte fototips for å gjøre det beste ut av bildene dine

Fototips 1: Nærmere, nærmere, nærmere. Tenk over innholdet i bildet ditt. Viser bildet ditt en person, en matrett, en situasjon du vil formidle – eller er det for mange elementer i bildet? Er det mye “rot” i bildet må du gå nærmere. 

Fototips 2: Langt, langt unna. Vil du ha et landskapsbilde er det lov å gjøre motsatt. Ikke gå nærmere, men stå langt unna. Dermed blir det få elementer i bildet ditt; et fjell, en strand, et hav eller en husrekke. 

 

Fototips 3: Sjekk bakgrunnen. Ofte har man fokus på personen eller det man skal ha bilde av, og har ikke så mye fokus på bakgrunnen. Er det mye rot i bakgrunnen? En søppelkasse bak personen eller et tre som stikker opp av hodet på vedkommende? Flytt litt på dere slik at bakgrunnen blir bedre. 

 

Fototips 4: Se på bildet ditt. Analyser bildet med en gang du har tatt et bilde. Ble det bra? Noe som kan gjøres bedre? Noe som forstyrrer i bakgrunnen? Er bilde for lyst eller for mørkt? Rett opp og ta et nytt bilde. 

Fototips 5: Ikke ta for mange bilder. Noen tar mange bilder og håper at noen blir bra. Bruk heller noen sekunder på å tenke over innholdet i bildet ditt før du fotograferer. Kan du flytte deg? Faller lyset riktig? I “gamle dager” før inntoget av digital fotografering var man mye flinkere til å bruke tid på hvert bilde. 

Fototips 6: Finnes det en bedre vinkel? Når du har funnet motivet ditt og bestemt deg for å ta bilde – tenk over om det finnes en bedre vinkel. Kan du sette deg ned? Gå opp på en stol? Holde kameraet på skrå? Slik kan bildet ditt endre seg og bli mer spennende.

Fototips 7: Tenk på lysforholdene. Sterkt sollys kan være utfordrende. I skyggen er lyset mykere. Kanskje kan du ta med det personen eller objektet inn i skyggen? Eller velge et tidspunkt på dagen hvor lyset ikke er så sterkt. 

Lykke til med fotograferingen. 

Har du lyst til å lære mer om fotografering er du varmt velkommen på et fotokurs. Se menyen over fotokurs her: Meny fotokurs